Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

- Έγινα άλλος άνθρωπος! Γιατί; 
Γιατί μπορούσα! 
Δείχνοντας έτσι στον εαυτό μου και σε όποιον μπορέσει να δει, ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει άλλος άνθρωπος όταν υπάρχουν λόγοι.

- Υπήρχαν λόγοι;

- Έτσι θεώρησα. Αν οι εντάσεις και οι εκρηκτικότητα (που ούτως ή άλλως ήθελα να αποβάλλω από τη ζωή μου) δημιουργούν πρόβλημα στον άνθρωπό μου, ευκαιρία να τις μετουσιώσω.

- Και τα κατάφερες; Τις μετουσίωσες;

- Τις μετουσίωσα! Τις μετέτρεψα σε ανεκτικότητα και παράβλεψη, αφήνοντας μια σωρεία λαθών να συμβαίνουν και να πολλαπλασιάζονται εξαιτίας αυτής της παθητικότητας.

- Αυτό τώρα είναι καλό;

- Καλό δεν το λες βέβαια, σφάλμα μάλλον. Ίσως έπρεπε να κάνω διαφορετικές μετουσιώσεις. Οριοθέτηση και αποφασιστικότητα, ίσως να βοηθούσε περισσότερο.

- Πήρες ικανοποίηση από αυτή τη διαδικασία; Έδωσες ικανοποίηση ίσως;

- Αν ρωτήσεις τη μαζοχιστική μου πλευρά, ίσως σου πει ότι πήρε ικανοποίηση με το γεγονός του ότι μπόρεσε να το κάνει, τροφοδοτούμενη με την ελπίδα ότι κάποιος θα καταλάβει κάποτε κάτι. Σε πρακτικό επίπεδο συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά, ότι όταν συμβαίνει κάτι που μας ενοχλεί, καλό είναι να το περιορίζουμε με όποιον τρόπο διαθέτει ο καθένας. Κυρίως πίκρα και πόνος ήταν η συγκομιδή και από τις δυο πλευρές.

- Αν γύρναγες το χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι;

- Μάλλον το χρονικό διάστημα θα μίκραινα. Ίσως να αξίζει να γίνει κανείς «άλλος άνθρωπος» αν με αυτό τον τρόπο βοηθιέται κάποιος, αλλά αν χάνει τον εαυτό του ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εκτροπή του άλλου, είναι λάθος. Κι ενώ το να γίνει ένα λάθος είναι εύκολο, το να διορθωθεί έχει διάφορους βαθμούς δυσκολίας συνήθως.

- Θα σύστηνες σε κάποιον να γίνει «άλλος άνθρωπος» και αν ναι, για ποιο λόγο;

- Για την αγάπη και μόνον! Όταν φυσικά υπάρχει από αμφότερες τις πλευρές. Είναι λάθος όταν γίνεται μονόπλευρα, γιατί πολλές φορές στο όνομα της αγάπης «πνίγουμε» κάποιον που δεν αισθάνεται το ίδιο. Είναι λάθος οτιδήποτε γίνεται μονόπλευρα σε μια σχέση. Διαταράσσονται ισορροπίες και μοιραία οι σχέσεις οδηγούνται σε μαρασμό και διάλυση.

- Υπάρχει προδοσία εδώ;

- Σίγουρα υπάρχουν κάποια ψήγματα τουλάχιστον από το άτομο προς τον εαυτό του. Το να γίνεσαι άλλος άνθρωπος, σημαίνει ότι απιστείς σε κάποιες από τις αρχές σου πολλές φορές.

- Δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη;

- Η εμπιστοσύνη είναι όπως ένα πολύτιμο κρύσταλλο. Προσφέρεται δύσκολα και χάνεται εύκολα. Όταν σπάσει γίνεται χίλια κομμάτια και όταν κόψει, κόβει άσχημα και βαθιά. Όσον αφορά στην επανασυγκόλλησή του δε, όσο σωστά κι αν γίνει, ποτέ δεν θα είναι όπως πριν.

- Είναι έντιμο και δίκαιο να γίνεται κανείς «άλλος άνθρωπος»;

- Όταν πρόκειται για την αγάπη κάποιες παραχωρήσεις ή ορισμένοι συμβιβασμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ατιμία ή αδικία. Σίγουρα είναι άδικο και καταντά ΚΑΙ ανέντιμο, όταν γίνεται χωρίς αντίκρισμα για πολύ καιρό.

- Πως καταλαβαίνει κανείς το σωστό χρονικό διάστημα;

- Όταν αντιληφθεί κανείς ότι χάνει τον εαυτό του με την όποια τακτική ακολουθεί, σημαίνει ότι είναι καιρός να την αλλάξει. Οι συναισθηματικές φορτίσεις βέβαια μπλοκάρουν συχνά αυτήν την αντίληψη και δίνουν χώρο στην αύξηση των ανισορροπιών.

- Και μετά τι;


- Και μετά ... αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη του και η ζωή συνεχίζεται. Τι άλλο; Μπορεί βέβαια να ρίξει ο καθένας τις ευθύνες στον άλλο και οι εκτροπές να πολλαπλασιαστούν, αλλά όπως και νάχει ... η ζωή συνεχίζεται!


από τη συλλογή διηγημάτων " Όταν ΔΕΝ σε χρειάζομαι, είσαι ΠΑΝΤΑ εκεί"

Δεν υπάρχουν σχόλια: