Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Το γυαλί μας εμπνέει!


Μία διαφορετική έκθεση λειτουργεί αυτές τις μέρες στο 
η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. 
Εικαστικές δημιουργίες από ανακυκλωμένο γυαλί, 
γυάλινα γλυπτά
διακοσμητικές εφαρμογές σε γυαλί… 
όπως και να το ονομάσετε, είστε εντός θέματος.
Συγκρίνοντας τα έργα με αυτά της ζωγραφικής, της γλυπτικής σε πέτρα /ξύλο ή της χαρακτικής,  μπορούμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που μας δίνει το γυαλί στην σύνθεση διαφορετικών εφαρμογών επάνω του. Από τα εκθέματα διαπιστώνω ότι, στην ουσία το γυαλί είναι άγνωστο στους περισσοτέρους , παρόλο που το συναντούμε καθημερινά μέσα από κάθε λογής γυάλινα αντικείμενα γύρω μας. Τα δε έργα που δημιουργούνται από αυτό, τα έχουμε σε περιορισμένη χρήση στο μυαλό μας. Δεν το αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό και σεβασμό που έχουμε για τόσα άλλα υλικά και δεν έχουμε εξοικειωθεί με τους τρόπους χρήσης του.
Ο Θεωρητικός Τέχνης & Ιστορίας Γυαλιού, αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΑΠΟΨΗΣ κος Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος, αναφέρεται συνεχώς στο πόσο λανθασμένα έχει περάσει στον κόσμο το μήνυμα της ανακύκλωσης του γυαλιού. Δηλαδή, η ανεξέλεγκτη χρήση των γυάλινων συσκευασιών και το πέταγμά τους σε κάδους σκουπιδιών. «Το γυαλί είναι ένα υλικό που δεν πεθαίνει ποτέ, είναι ασφαλές ως προς τα μικρόβια και τους μύκητες για την φύλαξη τροφών και υγρών. Το πιο σημαντικό είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, όταν έχουμε επιλέξει να διατηρούμε τα τρόφιμα μας σε γυάλινες συσκευασίες τις οποίες διατηρούμε στο σπίτι μας, αντί να αγοράζουμε προϊόντα σε άλλου τύπου συσκευασίες οι οποίες μετά καταλήγουν στους γνωστούς μπλε κάδους με αναμφίβολη την ανακύκλωσή τους». Με αυτό το σκεπτικό εξάλλου, έχει δημιουργήσει εργαστήρια και εκπαιδευτικά τμήματα με θέμα : «Δεν το πετάμε, μας είναι χρήσιμο».
Ο Χ.Μ.Παπανδρόπουλος,  επιμελείται την 3η Συνάντηση Εικαστικού Γυαλιού, στην οποία παρουσιάζονται οκτώ νέοι καλλιτέχνες με 40 έργα. Και … είναι φίλος μου, φυσικά!

Το γυαλί μας εμπνέει… το ΙΚΑ πάλι καθόλου! Τότε, θα μου πεις, γιατί μου μοστράρησες την φωτο με το ΙΚΑ; Να μου θυμίζεις την κατάντια μας θέλεις, μέρες πού είναι;;;
Ηρέμησε και μην εξάπτεσαι αγαπητέ μου αναγνώστη. Αφού ξέρεις ότι εγώ πάντα για το καλό σου φροντίζω. Θα μου πεις ότι πάλι ξύνω πληγές, γιατί και οι… «άλλοι» για το καλό σου φροντίζουν κι αυτοί. Ας μην το επεκτείνουμε! Ξέρεις πολύ καλά ότι εγώ ουδεμία σχέση έχω με τους «άλλους». Είναι δυνατόν να αποπειραθώ εγώ, να σου τσιτώσω το νεύρο; Ας ηρεμήσουμε… Να ηρεμήσουμε.
Ο απεικονιζόμενος πίνακας λοιπόν, αποτελεί μια εφαρμογή σε γυαλί η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Η τεχνική που εφαρμόζει ο Χ.Π. είναι συνδυασμός χαρακτικής και τυπώματος πάνω σε γυάλινη επιφάνεια. Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και εξειδικευμένες πληροφορίες θα μάθετε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών "ΑΠΟΨΗ".  
Ειρ.Ματινοπούλου



Στα πλαίσια της έκθεσης του γυαλιού, το τελευταίο Σαββατοκύριακο δηλαδή 26 και 27 Νοεμβρίου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια γιορτή για την ανακύκλωση του γυαλιού. Θα μιλήσουν στο κοινό για τους τρόπους διαχείρισης των γυάλινων συσκευασιών, τι μπορεί ο κόσμος να δημιουργήσει με το γυαλί αντί να το πετάει στους κάδους, καθώς και άλλες ιστορίες γύρω από την γυάλινη διαφάνεια.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων, προετοιμάζουν μία σειρά εργαστηριών όπου θα δείξουν στο κοινό, πως να κατασκευάζουν από μόνοι τους χριστουγεννιάτικα στολίδια από τα γυαλιά που πετάμε, αλλά και με άλλα υλικά. Οι ημερομηνίες του εργαστηρίου θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ηerc

Δεν υπάρχουν σχόλια: