Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ
&
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Ηρακλής Παπαδάκης, ενεργειακός θεραπευτής και συγγραφέας.
http://hercgr.blogspot.com

Οι θεραπευτικές μέθοδοι που παρουσιάζονται εδώ, αποτελούσαν τις μοναδικές και πάγιες πρακτικές για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, για χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Ιπποκράτη και νωρίτερα. Δοκιμασμένες στο χρόνο και εξελισσόμενες σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες, απ  όποιον πολιτισμό κι αν κρατούν την καταγωγή τους, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Μετά την εμφάνιση της σύγχρονης Ιατρικής, ονομάστηκαν Εναλλακτικές Θεραπευτικές μέθοδοι και εντάχθηκαν στην Εναλλακτική Ιατρική.
Τόσο η λεγόμενη Εναλλακτική Ιατρική, όσο και οι Συμπληρωματικές Θεραπείες δεν χρησιμοποιούν χημικά σκευάσματα. Προέρχονται από την φύση και από τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο.
Συμπορευόμενη κι εξ ίσου αναγνωρισμένη με την παραδοσιακή ιατρική, η πρώτη, αναγκαίες για την υγεία και την ευεξία οι τελευταίες, αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο ον ολιστικά, ως ενιαία οντότητα.
Άλλωστε, μήπως το όποιο πρόβλημα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζουμε δεν έχει αντίκτυπο και στην ψυχική και διανοητική μας κατάσταση; Κι απ την άλλη, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που για παράδειγμα ενώ μια ενόχληση εμφανίζεται με σωματικά συμπτώματα, τελικά έχει νευροψυχολογικό χαρακτήρα;
Εξίσου σημαντικό είναι πως οι συγκεκριμένες μέθοδοι στοχεύουν στην ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών μας δυνάμεων. Δίνουν, με άλλα λόγια, μια ισχυρή ώθηση στον οργανισμό μας ώστε να ενδυναμώσει τους όρους που θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα. Λόγω ακριβώς του μη χημικού και ενεργειακού χαρακτήρα τους, δεν έχουν παρενέργειες και μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα με μια φαρμακευτική αγωγή.
Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές.




Αγιουρβέδα
Δύο είναι τα συνθετικά της λέξης ayurveda: ayur σημαίνει ζωή, ζωτική δύναμη, υγεία, -veda είναι η ολοκληρωμένη γνώση, η επιστήμη. Η Αγιουρβέδα μιλά για την ίδια την ζωή, για το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το σύμπαν και ο άνθρωπος. Συνεχίζει με στοιχεία για την καθημερινή ζωή και την κατάσταση των τριών επιπέδων του ανθρώπου, (του υλικού, του νοητικού και της εσώτερης φύσης του). Κατά το σύστημα αυτό, ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται πέντε λεπτά στοιχεία: αιθέρα, αέρα, φωτιά, νερό και γη. Όταν αυτά είναι συντονισμένα και εξισορροπημένα, εργάζονται σωστά και τα τρία επίπεδα και ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον. Η υγεία για την Αγιουρβέδα δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η προϋπόθεση για την πνευματική εξέλιξη του ατόμου.

Βελονισμός
Μέρος της παραδοσιακής ιατρικής της Άπω Ανατολής, ο Βελονισμός εφαρμόζεται εδώ και παραπάνω από 3000 χρόνια και καλύπτει ένα τεράστιο πεδίο δράσης, από την Παθολογία, την Γυναικολογία και την Χειρουργική, μέχρι την Προληπτική ιατρική και την Ιατρική Αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, το ανθρώπινο σώμα διέπεται από τους ίδιους φυσικούς και κοσμικούς νόμους (το γιν και το γιανγκ, ισορροπία των αντιθέσεων, φιλοσοφία των 5 στοιχείων κλπ), με αυτούς του σύμπαντος και του περιβάλλοντος (βιοϊατρική των συστημάτων). Η εναρμόνιση της ζωής του ανθρώπου με το περιβάλλον, η αποκατάσταση της διαταραγμένης ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού και η απρόσκοπτη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και του νευρικού συστήματος, είναι βασικοί στόχοι της θεραπευτικής με βελονισμό. Παράλληλα, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο αλκοολισμός.

Ομοιοπαθητική
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τις αρχές της ομοιοπαθητικής, αλλά ο Γερμανός Σαμουήλ Χάνεμαν ήταν αυτός που την ανήγαγε σε επιστήμη. Ευρέως διαδεδομένη στις μέρες μας, η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ασθενή ως έναν οργανισμό που έχει διαταραχτεί στο σύνολό του και όχι μόνο σε ένα ή δύο συγκεκριμένα όργανα.  Χρησιμοποιεί φυσικές θεραπευτικές ουσίες που βοηθούν τις αμυντικές διεργασίες του οργανισμού, γι αυτό και συνεργάζεται αρμονικά με άλλες ιατρικές ειδικότητες. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι σε όλη την ιστορία της ομοιοπαθητικής κανένα φάρμακό της δεν έχει αποσυρθεί λόγω παρενεργειών. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι πως ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, αποτελεί μια ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση.

Οστεοπαθητική
Κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και έχοντας κατοχυρωθεί νομοθετικά στην Αγγλία, η Οστεοπαθητική εστιάζει στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από μηχανικές ανισορροπίες. Αιτιολογεί και θεραπεύει προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας τεχνικές «απελευθέρωσης». Οι φυσιολογικοί ιστοί (μύες, σύνδεσμοι, αρθρώσεις, περιτονίες, σπλάχνα) απεγκλωβίζονται από τυχόν ασφυκτικές καταστάσεις, που παρεμπόδιζαν τις μεταβολικές λειτουργίες και την καλή κυκλοφορία των υγρών του σώματος. Ο οστεοπαθητικός  χρησιμοποιεί διαγνωστικά μέσα όπως ακτινογραφίες, μαγνητογραφία, τομογραφία και εξετάσεις αίματος, και σε συνεργασία με τον ιατρό του ασθενή επιτυγχάνει τη λύση του προβλήματος.

Φυσικοπαθητική
Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν πως η Φυσικοπαθητική είναι η ίδια η παραδοσιακή Ιπποκράτεια ιατρική. Γεννήτοράς της είναι ο Ιπποκράτης, ο οποίος πρώτος δίδαξε και εφάρμοσε φυσικοπαθητική θεραπευτική αγωγή, μέσα από τις μεθόδους της Νηστειοθεραπείας και Υδροθεραπείας, της Θεραπευτικής Μάλαξης και του Θεραπευτικού Αγγίγματος, της Ασκησιοθεραπείας, της Διατροφολογίας και Βοτανολογίας, της Ψυχοδυναμικής, της Αεροθεραπείας και της Ηλιοθεραπείας.
Για πολλούς η Φυσικοπαθητική είναι η μεγαλύτερη υγιεινολογική ανακάλυψη των αιώνων που αφορά την πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών. Βασικό της αξίωμα είναι η τελειότητα της φύσης, η τάξη, ο ρυθμός, η αρμονία. Πιστεύει και διδάσκει ότι η θεραπεία και η ίαση δεν είναι απλά τέχνη, αλλά μια βιολογική διαδικασία όπως  η κυκλοφορία, η αναπνοή, η πέψη κλπ. Που έρχεται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το κλειδί εκείνο που ανοίγει και κλείνει τις πόρτες στις αρρώστιες και στον εκφυλισμό.

Φυτοθεραπεία
Με ρίζες που χάνονται στον χρόνο, παλιά όσο ο άνθρωπος, η φυτοθεραπεία αποτελεί την βάση των περισσότερων θεραπευτικών πρακτικών που χρησιμοποίησε η ανθρωπότητα. Από την εναλλακτική μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, τα φυτά συνεισφέρουν μέσω των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν καθένα από αυτά, τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία προβλημάτων υγείας.  Σύγχρονες έρευνες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ώστε να θεωρούνται σήμερα κεφαλαιώδους σημασίας και απόλυτης αναγκαιότητας για την αντιμετώπιση ποικιλίας παθήσεων. Το γνωστό απόφθεγμα «Επιστροφή στην φύση» δεν είναι πλέον ένα ξεχασμένο σύνθημα, αλλά μια επιστημονική αναγκαιότητα.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
AntiStress & Breath BodyWork
Για πολλούς η θεραπευτική εργασία με την αναπνοή είναι ο χρυσός δρόμος για την πραγματικά βαθιά απελευθέρωση και από τις ενεργειακές, σωματικές εντάσεις, αλλά και από τα ψυχικά μπλοκαρίσματα που βρίσκονται εγκλωβισμένα ή και απωθημένα στο ασυνείδητο.
Με την μέθοδο AntiStress & Breath BodyWork επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση του ζωτικού παλμού της εσωτερικής μας δύναμης και του δομικού προστατευτικού περιβλήματος. Φυσικό επακόλουθο είναι η πηγαία ενδυνάμωση της αίσθησης του προσωπικού χώρου, των ορίων και η ορατή αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας του θεραπευόμενου σε καταστάσεις στρες. Απτά αποτελέσματα είναι η βαθιά ψυχοσωματική χαλάρωση, η αίσθηση της συγκρότησης σε μυϊκό, ενεργειακό και ψυχικό επίπεδο και η βελτιωμένη ικανότητα της ενσυνείδητης συμμετοχής του στις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους στη ζωή με την εσωτερική του δύναμη να εξωτερικεύεται πιο  άμεσα και πιο εύκολα προς τα έξω.

Bowtech
Η τεχνική Bowen (Bowtech) της οποίας εμπνευστής είναι ο Tom Bowen αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε την δεκαετία του ΄40.  Αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων μεγάλης ακρίβειας, που εφαρμόζονται με συγκεκριμένη σειρά πάνω στους μύες, τους τένοντες, τον συνδετικό ιστό καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, σε συνδυασμό  με συχνές παύσεις, που προσφέρουν στον οργανισμό τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταποκριθεί και να ενεργοποιήσει την θεραπευτική διαδικασία. Οι χειρισμοί Bowtech διεγείρουν – κινητοποιούν τα κύτταρα του οργανισμού, με στόχο να επανέλθει η χαμένη ισορροπία, η ηρεμία και η σωματική ευεξία.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Bowtech είναι δυναμικά και σε πολλές περιπτώσεις  χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά ακόμα και από την πρώτη συνεδρία. Λόγω του ότι πρόκειται για μια μορφή ήπιας σωματικής αγωγής, το Bowtech κρίνεται κατάλληλο για τον καθένα ακόμη και για έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Emf Balancing: Εξισορρόπηση του Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου
Παντρεύοντας την επιστήμη με την πνευματικότητα, το EMF είναι ένα σύγχρονο σύστημα ενεργειακής θεραπείας, με σημαντικά απτά αποτελέσματα.
Όπως πολύ πρόσφατα ανακάλυψαν επιστημονικές έρευνες και πειράματα, μια ενέργεια μη-τοπική (non-local energy) βρίσκεται παντού στο σύμπαν. Βασικό και κοινό συστατικό ανθρώπων και Συμπαντικού Δικτυώματος, η συγκεκριμένη ενέργεια πρέπει να ρέει ανεμπόδιστα, κάτι για το οποίο φροντίζει η Τεχνική Εξισορρόπησης του Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου. Καθαρά ενεργειακό το EMF δεν χρησιμοποιεί τεχνητά ή άλλα επίπλαστα μέσα. Πρόκειται για μία μέθοδο αυτοσυγκέντρωσης, εξισορρόπησης, απελευθέρωσης και επαφής με το παγκόσμιο ρευστό. Συμβάλλει στο ξεπέρασμα οδυνηρών καταστάσεων και στην κατάκτηση της εσωτερικής γαλήνης.
                     
Ανθοθεραπεία – Ιάματα Bach
Ανθοθεραπεία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί τα άνθη ως βασικό μέσο για την Παρασκευή ιαμάτων (φυσικών παραγόντων) με σκοπό την ανακούφιση των ψυχικών εντάσεων, την καλλιέργεια υγρών και ευχάριστων συναισθημάτων, τη θεραπεία ψυχικών προβλημάτων και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ήταν πριν από περίπου 80 χρόνια όταν ο ιατρός Έντουαρντ  Μπαχ ανακάλυψε ότι τα λουλούδια μπορούν να γίνουν φορείς μέσω των οποίων ο άνθρωπος δύναται να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, προς την κατεύθυνση που αυτός θέλει. Τα βασικά 38 ανθοϊάματα του Μπαχ (Αγγλία) εμπλουτίστηκαν στην πορεία με νέα από την Αυστραλία, την Καλιφόρνια κ.ά. Επειδή ακριβώς πρόκειται για ενεργειακά σκευάσματα, δεν έχουν παρενέργειες και κινδύνους. Είναι τα ενεργειακά αποτυπώματα συχνοτήτων που αντιστοιχούν σε καταστάσεις συνειδητότητας.

Αρωματοθεραπεία
Μασάζ με αιθέρια έλαια, εισπνοές και λουτρά, αρωματικές κομπρέσες και επιθέματα είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της Αρωματοθεραπεία.
Γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των μηχανισμών αυτοάμυνας και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, για την αρμονία μεταξύ σώματος και νου, για χαλάρωση ή ευεξία, αναλόγως του αρώματος που επιλέγουμε, για να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε καλύτερα. Απλές συμβουλές από τον θεραπευτή μας, θα μας βοηθήσουν να εισάγουμε την Αρωματοθεραπεία στην καθημερινότητά μας, να έρθουμε σε επαφή με την φύση και να απελευθερωθούμε από εσωτερικές εντάσεις. Μια προσιτή και απολαυστική συνήθεια, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ηλεκτροβελονισμός
Χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές με ανάλογα εξαρτήματα, ο ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες ωστόσο, βασίζεται στις αρχές του κλασσικού βελονισμού. Είναι μια σύγχρονη και απολύτως ακίνδυνη μέθοδος, η οποία όπως ο βελονισμός, επιτυγχάνει τα αποτελέσματά της ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά σημεία των διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Στόχος είναι να λάβουν οι ενεργειακοί μεσημβρινοί του σώματος τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακή εξισορρόπηση. Ο ηλεκτροβελονισμός  χωρίς βελόνες εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, αλλεργίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευροφυτικά και καταθλιπτικά φαινόμενα.

Κρανιοϊερή Θεραπεία
Δεν είναι τυχαίο ούτε αδικία το ότι αρρωσταίνουμε. Αν αφουγκραστούμε λίγο, θα βρούμε πολλούς λόγους γιατί το σώμα μας αντιδρά με πόνο ή ασθένεια. Ένας απλός λόγος είναι ότι δεν δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία συμβάλλει στο να κατανοήσουμε αυτήν την ανάγκη του σώματός μας. Εφαρμόζεται κυρίως στο κρανίο και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μέχρι το ιερό οστούν (εξ ου και το όνομά της) και οδηγεί σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Στην κατάσταση αυτή μπορούμε να αισθανθούμε συνειδητά το σώμα και να αναγνωρίσουμε το δικό μας ρόλο στην ενόχληση που μας ταλανίζει. Αποκτώντας επίγνωση της ευθύνης μας μπορούμε αλλάζοντας κάποιες συμπεριφορές να θεραπευτούμε. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ολιστική και στοχεύει στην ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

Ρέικι – Τέχνη ζωής
Ρέικι στα ιαπωνικά σημαίνει συμπαντική ζωτική ενέργεια και περιγράφει μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο μεταβίβασης αυτής της ζώσας ενέργειας μέσω των χεριών, σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, αντικείμενα, ακόμη και σε χώρους. Πολύ βαθιά και μόνο με θετικές επιρροές, η συγκεκριμένη ενέργεια αγγίζει όλα τα επίπεδα ύπαρξης του ανθρώπου (αιθεροφυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό), τονώνοντας ταυτόχρονα την αυτοθεραπεία και διαλύοντας τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα. Ιδιαίτερα δημοφιλές και στην χώρα μας, το ρέικι προσφέρει πληθώρα ευεργετικών δράσεων, ανάμεσα στις οποίες η ψυχοσωματική χαλάρωση, η βελτίωση του ύπνου, η αποφόρτιση και εξομάλυνση έντονων συναισθημάτων καθώς και η αύξηση της συχνότητας δόνησης του ανθρώπου με αποτέλεσμα την πνευματική και συναισθηματική του βελτίωση.

Ρεφλεξολογία
Τα πέλματα και οι παλάμες μας είναι ο καθρέπτης του σώματός μας. Αντανακλαστικά σημεία από κάθε όργανο του σώματος καταλήγουν σε αυτά και αποκαλύπτουν προβλήματα αλλά και τους τρόπους θεραπείας τους. Η ρεφλεξολογία, είναι μια ολιστική μέθοδος αυτοθεραπείας, απολύτως ακίνδυνη και με θεαματικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις επενέργειές της. Ο ειδικός θεραπευτής ασκεί πιέσεις και μαλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία των άκρων μας, απελευθερώνοντας τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος. Ενεργοποιεί, χαλαρώνει και εξισορροπεί τον οργανισμό, ενώ προσφέρει αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης, ξεκούρασης, ευεξίας και χαράς.

Ψυχο-Ενεργειακό BodyWork
Στο ΨυχοΕνεργειακό BodyWork η δουλειά με το σώμα αποτελεί αφετηρία για να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο συνολικά και βαθιά (σώμα, συναισθήματα, ενέργεια). Είναι ένα είδος ενεργειακού BodyWork στο οποίο με διάφορους χειρισμούς και πιέσεις  -όλα με την κατάλληλη αναπνοή-  επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των ψυχοενεργειακών εντάσεων.
Βασικό στοιχείο του Ψυχο-Ενεργειακού BodyWork είναι η σημασία που δίνεται στην επαφή θεραπευτή – δέκτη. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του ενεργειακά και δεν δουλεύει απλά σε σωματικό-μυϊκό επίπεδο. Δουλεύει με μεγάλη συγκέντρωση και αργές κινήσεις, νοιώθοντας όσο βαθύτερα μπορεί τον οργανισμό του δέκτη, τους παλμούς, τις αντιστάσεις τις ενεργειακές προδιαθέσεις. Χρησιμοποιεί τις διάφορες στάσεις του δέκτη, υποστηρίζοντας τις αυτόνομες εκφραστικές κινήσεις, αποτέλεσμα της ελεύθερης κίνησης της βιοενέργειας. Πρόκειται για ένα είδος μυστικού διαλόγου ανάμεσα στον θεραπευτή και στον δέκτη. Ο θεραπευτής συντονίζεται με τον δέκτη, αποδέχεται, σέβεται και τελικά μεταλλάσσει τις άμυνές του, προχωρά με τον ρυθμό που χρειάζεται και σταματά εκεί που πρέπει.

Σιάτσου
Σιάτσου (shiatsu) στα ιαπωνικά σημαίνει «πίεση με τα χέρια». Η μέθοδος αξιοποιεί μια ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες περιλαμβάνονται μαλάξεις, διατάσεις και πιέσεις ειδικών σημείων (acupoints). Ο θεραπευτής συγκεντρώνεται στα σημεία του σώματος που σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών), όπου ρέει η ζωτική ενέργεια, γνωστή κι ως τσι. Ο ασκών το σιάτσου καλείται πρώτα να βρει (και μετά να θεραπεύσει) την αιτία των προβλημάτων του θεραπευόμενου. Δρώντας ταυτόχρονα σε ψυχοσωματικό επίπεδο, το σιάτσου μπορεί να προσφέρει, ακόμα και σε κάποιον που αντιμετωπίζει θέμα υγείας, εξισορρόπηση, τόνωση, απάλυνση της ψυχικής κόπωσης και ανακούφιση από εντάσεις. Παράλληλα, διευρύνει την κατανόηση και την συνειδητότητα, προσφέροντας μια πιο αρμονική ζωή.

Σουηδικό μασάζ
Το 1812 ο Σουηδός καθηγητής P.H. Ling δημιούργησε μια συστηματοποιημένη προσέγγιση στο μασάζ. Η μέθοδός του συνδύαζε Δυτικές  τεχνικές με άλλες Κινέζικες οι οποίες  είχαν διαρρεύσει στην Δύση κατά τον 16ο αιώνα. Οι θεραπευτικές ασκήσεις, παθητικές και ενεργητικές, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη το 1813 –εξ ου και το όνομα «Σουηδικό Μασάζ». Βασιζόμενο σε νόμους της Ανατομίας και Φυσιολογίας και αποβλέποντας στην βελτίωση των λειτουργιών του Νευρικού, Μυϊκού και Κυκλοφορικού συστήματος του ανθρώπου, το Σουηδικό σύστημα εξαπλώθηκε ταχέως σε Ευρώπη και Αμερική. Από αυτήν την νέα μορφή Φυσικής Ιατρικής αναδύθηκαν πολλές σύγχρονες μέθοδοι όπως οι: Ορθοπεδική, Φυσικοθεραπεία, Χειροπρακτική, Οστεοπαθητική, Μυοθεραπεία κ.α.  Συνδυάζεται ιδανικά με την Αρωματοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: