Φτάσαμε αισίως στον Φλεβάρη ή Κουτσοφλέβαρο…!
«Αγαπημένος μήνας των «μασκαράδων» και των «καρνάβαλων», που έχουν την τιμητική τους σε αυτή τη χώρα. Την τιμητική τους έχουν βέβαια και οι ερωτευμένοι, …», όπως μας λέει ο φίλος Χάρης.
Ευκαιρίες για γιορτή –είστε δεν είστε ερωτευμένοι (αν και θα σύστηνα να είστε, κάνει καλό!)- με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και ευκαιρίες για ξεφάντωμα, εν όψει της Αποκριάς. Το ξέρετε φαντάζομαι, ότι τα ξεφαντώματα της Αποκριάς είναι άκρως ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα, ε; Σκοπό έχουν να μας απελευθερώσουν από τις καταπιεσμένες εντάσεις μας, να ξεδώσουμε, να γελάσουμε, να χορέψουμε, να αλλάξουμε πρόσωπα, να παίξουμε, να διώξουμε όλη την πίεση και το στρεσάρισμα, που ο καθωσπρεπισμός και το «δήθεν» της καθημερινότητας, μας επιβάλλουν.
Ως γνωστόν «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει», οπότε ετοιμαζόμαστε μετά από όλα αυτά, να υποδεχτούμε την άνοιξη και το καλοκαιράκι. Άλλος ένας λόγος, να διώξουμε λοιπόν κάθε καταπίεση από πάνω μας και να ετοιμαστούμε για να τα απολαύσουμε ελεύθεροι (από βάρη) κι ωραίοι. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, αυτήν την φορά αναφέρομαι στην Προσωπική Βελτίωση και Ανάπτυξη. Ελπίζω να εντοπίσει ο καθένας, τον τρόπο που του αρμόζει καλύτερα σε αυτή την διαδρομή. Τον οδηγό ή τον συνοδοιπόρο του στο ταξίδι προς την καλυτέρευση του εαυτού μας, καθώς επίσης των σχέσεών μας με τους άλλους γύρω μας.
Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία
Έχουν περάσει πια οι εποχές που μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, αποτελούσαν θέμα ταμπού. Οι σύγχρονοι τρόποι ζωής με τις ταχύτητες και τις εντάσεις τους, οδηγούν στο ξεπέρασμα των προκαταλήψεων αφενός και στην εξέλιξη και την προσιτότητα της ψυχοθεραπείας αφετέρου. Γίνεται ολοένα και πιο εύκολα αποδεκτό πλέον, ότι όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, θα αντιμετωπίσουμε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα ψυχικής φύσης. Υπάρχουν περίοδοι που όλοι περνάμε δυσκολίες, αισθανόμαστε ότι χάνουμε την ισορροπία μεταξύ αυτού που σκεπτόμαστε και αυτού που αισθανόμαστε, χρειαζόμαστε στήριξη προκειμένου να εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος που μας ταλαιπωρεί και να βρούμε την λύση του. Για να ανακτήσουμε την αρμονία ανάμεσα στο σώμα, στην ψυχή και στο πνεύμα μας, η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία αποτελούν τους δύο πιο αναπτυγμένους κλάδους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και οι δύο στοχεύουν στην Προσωπική Ανάπτυξη. Ο Θεραπευόμενος ή Συμβουλευόμενος, ενθαρρύνεται να κοιτάξει ειλικρινά μέσα στον εαυτό του. Να αντλήσει από το απόθεμα των δυνάμεών του, ώστε να μπορέσει να δει κατά πρόσωπο το παρελθόν και το παρόν του. Να σταθεί με θάρρος, απέναντι στα σκοτεινά σημεία του πληγωμένου παιδιού που κρύβεται μέσα του και να τολμήσει να αναβιώσει τον πόνο, ώστε να τον αποβάλλει. Κάποιες φορές είναι μια οδυνηρή διαδικασία η πορεία προς την αυτογνωσία. Η ικανοποίηση όμως, που συνοδεύει την επιβεβαίωση της Προσωπικής Ανάπτυξης, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το άτομο επιβεβαιώνει την προσωπική του δύναμη και την δημιουργική αποφασιστικότητά του, για το παρόν και το μέλλον.
Gestalt Therapy
Σύμφωνα με την θεωρία στην οποία βασίζεται η μέθοδος Γκεστάλτ, η μορφή ξεπηδά από το «φόντο». «Μορφή» είναι η εμπειρία, «φόντο» είναι ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου. Ως υπαρξιακή προσέγγιση, η Γκεστάλτ έχει σκοπό την διερεύνηση της συνείδησης και την ολοκλήρωση της ύπαρξης. Στην πορεία των ετών , η ψυχοθεραπευτική μέθοδος Γκεστάλτ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ατομική θεραπεία. Παράλληλα έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί θεραπευτικά και την δύναμη της ομάδας, ενώ η εφαρμογή της κρίνεται πετυχημένη στις περιπτώσεις κρίσεων στο χώρο της οικογένειας.
Rebirthing
Στην «Αναγέννηση» παραπέμπει το όνομά του και πράγματι, το Rebirthing εκεί στοχεύει. Στην «αναγέννηση», μέσα από το ξεπέρασμα μιας τραυματικής ή καταπιεστικής κατάστασης, στην απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα που μας κατατρέχουν κσι στην περαιτέρω συνέχιση της ζωής με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ισορροπία. Πρόκειται για μια ήπια θεραπευτική μέθοδο, η οποία έχει σαν βάση την βαθιά αναπνοή και μπορεί να φανεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε διάστημα μιας ως τεσσάρων συνεδριών, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει. Το Rebirthing μας απαλλάσσει άμεσα από κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα, φοβίες, θυμό, κατάθλιψη, άγχος και τραύματα. Τέσσερις συνεδρίες είναι συνήθως ικανός χρόνος ώστε μέσω του ιδιαίτερου τρόπου αναπνοής, να ανακουφιστούμε από τα όποια μπλοκαρίσματα και να τα αντικαταστήσουμε με συναισθήματα χαράς, δύναμης και ελευθερίας.
Αυθεντική Κίνηση
Με ρίζες στο χορό και στην αναλυτική ψυχολογία του Carl G. Jung, η Αυθεντική Κίνηση είναι μια αυτοδιευθυνόμενη πρακτική βάθους. Οι εμπλεκόμενοι, ένας κινούμενος και ένας μάρτυρας της κίνησης, ερευνούν την σωματική διαλεκτική ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Με απλά λόγια, κάποιος κινείται και κάποιος τον κοιτάζει. Ήδη τα σημεία που μπορεί κανείς να επικεντρωθεί είναι πολλά. Η κίνηση ως έκφραση και συμπεριφορά, δίνει σημαντικά στοιχεία για τον φορέα της. Ποιος είναι, ποιος θα ήθελε να είναι, πόσο σημαντική είναι για τον ίδιο η εντύπωση που δημιουργεί στους άλλους και η εικόνα που νομίζει πως οι άλλοι έχουν γι αυτόν. Ελεύθερα και χωρίς δεσμευτικές τοποθετήσεις, βιωματικά, τίθενται προς σωματική –κυρίως- συζήτηση, σημαντικά θέματα της εμπειρίας, των προσδοκιών, της ίδιας της ιστορίας του ατόμου. Η σχέση που συνδέει το συνειδητό και το ασυνείδητο στην εκδήλωση της προσωπικότητάς του, οι σχέσεις με τους γύρω του, διευρύνονται. Εξίσου ευεργετική είναι η διαδικασία και για εκείνον που παρακολουθεί. Ποιος είναι, τι βλέπει, τι περιμένει από τον άνθρωπο του οποίου την κίνηση παρακολουθεί, τι θέλει ο άλλος να του πει. Η ενδοσκόπηση συνυπάρχει με την εγρήγορση σε όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του ατόμου και οδηγεί στην ανανέωση και την εδραίωση στο ψυχοσωματικό πεδίο.
Art Therapy (Αυτογνωσία μέσα από τις Εκφραστικές Τέχνες)
Από την εποχή των σπηλαίων, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την τέχνη με προβολικό και συμβολικό τρόπο, για τον έλεγχο της φύσης, αλλά και για θεραπεία ενταγμένη στα τελετουργικά της φυλής. Από τον 19ο αιώνα εκδηλώνεται το πρώτο ενδιαφέρον για την Art Therapy, όρος ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιείται επίσημα στην δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ καθιερώθηκε σαν επάγγελμα γύρω στο 1950. Με τη χρήση χρωμάτων, πηλού, κολάζ, φωτογραφιών, ο θεραπευόμενος βρίσκει τρόπους να εκφράσει τον εαυτό του και τα τραύματά του μέσω μη λεκτικών τρόπων έκφρασης και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του εικαστικού θεραπευτή, να συνδέσει μέσω της συζήτησης το νόημα της εικόνας με αυτό της προσωπικής του ζωής. Η μέθοδος βασίζεται στην προσωποκεντρική προσέγγιση της Natali Rogers.
Βιο – Χορευτική
Συμπονετικότητα, Ζωτικότητα, Σεξουαλικότητα, Δημιουργικότητα και Υπέρβαση, είναι οι πέντε εκδηλώσεις της Δύναμης της Ζωής, στις οποίες εστιάζει η Βιο-Χορευτική. Πρόκειται για μια θεραπευτική και διαλογιστική προσέγγιση στον χορό, η οποία δημιουργήθηκε το 1960 στην Χιλή, από τον ψυχολόγο και ανθρωπολόγο Rolando Toro. Στοχευμένη στην ανάπτυξη των υγιών στοιχείων του εαυτού μας, η προσέγγιση συνδυάζει την αρμονικότητα της χορευτικής κίνησης με την ολιστική αντιμετώπιση του όντος μας και με μεθόδους διαλογισμού, προκειμένου να επιτευχθεί μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη επαφή με αυτό που είμαστε και δυνάμεθα να γίνουμε, με τον απώτερο σκοπό της ύπαρξής μας. Η επανασύνδεση με την Δύναμη της Ζωής αποτελεί κεντρικό σημείο αναζήτησης και σταδιακά συμβάλλει στην ισορροπία, την ευεξία και την θετική διάθεση του ατόμου.
Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία
Οι σκέψεις του ανθρώπου βασίζονται στα σχήματα ή τα συμπεράσματα για τον εαυτό του ή τον κόσμο γύρω του («γνωσίες») και δημιουργούνται από προηγούμενες εμπειρίες, καθώς και από γονικές και κοινωνικές επιδράσεις. Τα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την Γνωσιακή Θεραπεία, πηγάζουν από λανθασμένα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει το άτομο και είναι αυτά που πρέπει να αναγνωριστούν και να αναδομηθούν. Σχετικά νέος τρόπος ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης, η γνωσιακή θεωρία δίνει έμφαση στο ρόλο του συλλογισμού στην μάθηση, δηλαδή στο ρόλο των γνωσιακών και συμβολικών διαδικασιών που επιδρούν στην συμπεριφορά.
Δραματοθεραπεία
Οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε και καλούμαστε να «παίξουμε» καθημερινά είναι πολλοί και συχνά αντικρουόμενοι. Για σκεφτείτε πόσο ευεργετικό θα ήταν σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο, το να μπορούσαμε κάποτε να παίξουμε ρόλους χωρίς τον βραχνά της επίδοσης; Κι ακόμα πόσο απελευθερωτικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό είναι να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων; Καθημερινά «προσωπεία» κρύβουν το καθημερινό μας πρόσωπο. Η Δραματοθεραπεία έρχεται να αποκαλύψει την εικόνα πίσω από το προσωπείο. Μέσα από την κίνηση, την μουσική, τον αυτοσχεδιασμό, την κατασκευή και δραματοποίηση ατομικών και ομαδικών ιστοριών και παραμυθιών, οι συμμετέχοντες εξερευνούν συναισθήματα, σχέσεις και τρόπους επικοινωνίας. Χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, για να δώσουν ζωή σε μια ιστορία, χρησιμοποιούν το παιχνίδι, τον πειραματισμό και την απελευθέρωση της φαντασίας για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Απώτερος στόχος, η αυτογνωσία και η προσωπική εξέλιξη, η προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή.
Θεραπεύοντας το Εσωτερικό Παιδί
Οι τραυματικές εμπειρίες που βιώνουμε στην παιδική ηλικία συνεχίζουν να μας ακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του ενήλικου βίου μας. Κατά κάποιον τρόπο, ο καθένας μας παραμένει ένα «τραυματισμένο» και ανικανοποίητο παιδί, που αναζητά εναγωνίως ικανοποίηση των αναγκών του για αναγνώριση, υποστήριξη, αγάπη, με πολυμήχανους τρόπους και ασυνείδητους μηχανισμούς. Κυρίως μέσω σεμιναρίων με θέμα «Θεραπεύοντας το Εσωτερικό Παιδί», οι θεραπευτές επιχειρούν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν βιωματικά τραυματικές εμπειρίες που τους δεσμεύουν ασυνείδητα στο παρελθόν. Συνήθως χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες μέθοδοι της νέο-ραϊχικής σωματοψυχοθεραπείας, της θεραπείας Gestalt, κ.ά. ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι.
Θεραπευτική Αλληλο-Συμβουλευτική
Βασισμένη σε αρχές που παρουσίασε κατά τη δεκαετία του ΄50 ο ψυχολόγος Harvey Jackings, η Αλληλο-Συμβουλευτική είναι ένα εργαλείο για αυτοθεραπεία, αυτογνωσία και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Ξεκινώντας από την επίγνωση, την ενεργοποίηση και την ανάπτυξη του ανεξάντλητου εσωτερικού δυναμικού που διαθέτει ο άνθρωπος, η Αλληλο-Συμβουλευτική διδάσκει νέους τρόπους συνύπαρξης, αλλάζοντας τη ζωή μας συνολικά.
Δύο ισότιμα άτομα, θέτουν σε ενέργεια τις αυτοθεραπευτικές και αυτορυθμιστικές τους ικανότητες στη βάση της αμοιβαιότητας. Μοιράζονται και προσφέρουν θεραπευτική υποστήριξη ο ένας στον άλλο, συνεργώντας με την ίδια τους την ζωή, μ΄αυτά ακόμα τα απρόοπτά της, για να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις σε προβλήματα και κρίσεις. Προσεγγίζουν την αυτογνωσία σε συνεργασία με τον σύντροφό τους στην Αλληλο-Συμβουλευτική, μαθαίνοντας νέους τρόπους επικοινωνίας και προσέγγισης. Συνδυάζοντας την εντρύφηση στις αυτοθεραπευτικές ικανότητες του ατόμου με τα αγαθά της αμοιβαιότητας και της προσφοράς, η Θεραπευτική Αλληλο-Συμβουλευτική διευρύνει τους ορίζοντες των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και τους τρόπους μετάγγισής τους στον συνάνθρωπο.
Νευρο-Γλωσσολογικός Προγραμματισμός (N.L.P.)
Neuro-Linguistic Programming είναι οι λέξεις που δημιουργούν το αρτικόλεξο. Το N.L.P. μελετά τα πρότυπα ή τα «προγράμματα» που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου (Νευρο), γλώσσας (Γλωσσολογικός) και σώματος. Από την οπτική του N.L.P. είναι αυτή η αλληλεπίδραση που δημιουργεί είτε την αποδοτική, είτε την μη αποδοτική συμπεριφορά και είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες που βρίσκονται πίσω είτε από την υπεροχή, είτε από την παθολογία του ανθρώπου. Οι ανθρώπινες επιδόσεις εξετάζονται μέσα από την μελέτη και ανάλυση των αντίστοιχών τους ικανοτήτων και διαμορφώνεται μια συνειδησιακή σχέση με την επιτυχία και τη θετική επιρροή στο περιβάλλον. Η τέχνη των εξαιρετικών ανθρώπινων επιδόσεων μέσα από την μελέτη και τη διαμόρφωση μιας συνειδησιακής σύνδεσης με την επιτυχία, στοχεύει στις υψηλές επιδόσεις και στην αποκατάσταση της θετικής επαφής με το περιβάλλον.
Οικογενειακή Θεραπεία
«Η οικογένεια είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μελών της». Το παραπάνω βασικό αξίωμα της οικογενειακής θεραπείας, συνοψίζει και το πνεύμα της. Οι νόμοι, οι ρόλοι, οι κανόνες συμπεριφοράς, οι μύθοι, τα μυστικά, ακόμη και η ιστορική εξέλιξη της οικογένειας, καθορίζουν την συμπεριφορά των μελών της. Ο θεραπευτής καλείται να φέρει στην επιφάνεια αυτούς τους άγραφους και μη συνειδητούς κανόνες και να οδηγήσει την οικογένεια σε έναν τρόπο συνύπαρξης πιο λειτουργικό και βασισμένο στις αρχές της προσωπικότητας και της ειλικρίνειας. Σκοπός δεν είναι να εξαφανιστεί το σύμπτωμα, αλλά να δοθεί στην οικογένεια μια νέα κατεύθυνση, βασισμένη στα ιδιαίτερα δεδομένα της και στην αυτογνωσία των μελών της.
Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην αυτογνωσία και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Ιδιαίτερα δε σε εκείνους που θέλουν να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και ταλαιπωρούνται με θέματα συναισθηματικά, εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα που αποτελείται από 4 ως 12 άτομα, οι συμμετέχοντες μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη προσωπικά τους προβλήματα και σκέψεις. Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του ομαδικού ψυχοθεραπευτή, συζητά θέματα που τίθενται και λειτουργεί ως ένα ζωντανό εργαστήρι πειραματισμού. Η ανατροφοδότηση που εισπράττει το άτομο από την ομάδα, συμβάλλει σημαντικά στην συνειδητοποίηση των προβλημάτων του.
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία
Κάθε άτομο κατά βάθος γνωρίζει τι είναι καλό για την εξέλιξή του και έχει την έμφυτη τάση να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητές του. Ξεκινώντας από αυτήν την βασική ιδέα, η Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στοχεύει να ενεργοποιήσει τα αποθέματα που διαθέτουμε, ώστε οι ίδιοι να ανακαλύψουμε την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε στην ζωή μας. Ο Καρλ Ρότζερς –εκπρόσωπος της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας- θέλησε να απομακρυνθεί από τις καθαρά ερμηνευτικές θεραπείες. Τοποθέτησε το άτομο στο επίκεντρο και χωρίς διαγνώσεις, τεχνικές ή ατζέντα συζητήσεων, αφήνει τον πελάτη να επιλέξει θέμα διαπραγμάτευσης. Ξεκινώντας από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, το άτομο προσπαθεί να ανακτήσει κλίμα συναισθηματικής κατανόησης (συναίσθησης), γνησιότητας και άνευ όρων αποδοχής στη σχέση με τους γύρω του.
Πρωτόγονη Έκφραση
Όσες χιλιάδες χρόνια και να μας χωρίζουν από τους πρωτόγονους προγόνους μας, όλοι φέρουμε κοινό τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Όσο κι αν οι ανάγκες μας έχουν αλλάξει και πολλαπλασιαστεί, κάποια στοιχεία παραμένουν κοινά, δεν διαφοροποιούνται όσοι αιώνες και να περάσουν. Οι βασικές ανθρώπινες ενορμήσεις ενυπάρχουν στον άνθρωπο. Η Πρωτόγονη Έκφραση επιχειρεί να τις επαναδραστηριοποιήσει μέσω της ελεύθερης εκδήλωσης συναισθημάτων, μέσα από δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στο αρχετυπικό μας Εγώ. Επιστρατεύονται ομαδικές δραστηριότητες στις οποίες εκτελούνται δυναμικές χορευτικές κινήσεις, εμπνευσμένες από πρωτόγονους τελετουργικούς χορούς. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται ένα κλίμα παιχνιδιού και ευχαρίστησης και υπό τον ήχο κρουστών οργάνων αναζητούν το νήμα που τους συνδέει με το μακρινό ή πιο κοντινό παρελθόν τους, ακόμη με το παρόν και το μέλλον τους.
Συμβουλευτική
Η Συμβουλευτική είναι μια «Τέχνη» ακρόασης, υποστήριξης, αγωγής και πρόληψης που δρα αποτελεσματικά και συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, σε ατομικό, διαπροσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μπορεί να βοηθήσει άτομα ή και ομάδες σε θέματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική έκφραση κι επικοινωνία των συναισθημάτων, σκέψεων και βιωμάτων τους. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην εξυγίανση των σχέσεών τους με τους άλλους, στην εκπλήρωση των στόχων τους και στην λειτουργική οργάνωση της ζωής τους. Ακόμη συνεισφέρει στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων τους και στην αποτελεσματική διαχείριση του στρες, όπως και στην πρόληψη και θεραπεία συγκινησιακών κρίσεων και ψυχοσωματικών εντάσεων.
Συστημική Ψυχοθεραπεία
Ο άνθρωπος δεν είναι μια μονάδα αποκομμένη από το περιβάλλον στο οποίο δρα και επιδρά (φυσικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, οικογενειακό). Αντιθέτως, αποτελεί ενεργητικό, σημαντικό μέλος των συνθηκών που τον περιβάλλουν κι έτσι ακριβώς τον αντιμετωπίζει η Συστημική Ψυχοθεραπεία. Καθένας μας είναι μια μονάδα-σύστημα με ένα «χάρτη για τον κόσμο». Ο χάρτης του καθενός μας είναι τα «σημεία αναφοράς» μας, αυτά που θεωρούμε, που μας έμαθαν ως απαγορεύσεις, περιορισμούς, συμπεριφορές, αντιλήψεις, αλλά και όσα έχουν συνέπειες σε συναισθηματικό επίπεδο. Σε συνεργασία με τον ψυχολόγο, διασαφηνίζει τις συνθήκες που τον διαμόρφωσαν και τον αντίκτυπο στο όλο της υπόστασής του. Η συστημική ή ολιστική –συνθετική- ψυχοθεραπευτική θεώρηση, σπάει το φράγμα του δυϊσμού σώματος και ψυχής. Προχωρά πέρα από την γραμμική και αναλυτική μέθοδο στην κυκλική αιτιότητα και ολότητα.
Σωματική Ψυχοθεραπεία
Θεραπευτική μέθοδος με μακρά παράδοση, η Σωματική Ψυχοθεραπεία βασίστηκε στην θέση του ψυχίατρου Βίλχελμ Ράιχ, ότι η ψυχή και το σώμα αποτελούν μια λειτουργική ενότητα. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε, τα συναισθήματά μας και η σωματική μας κατάσταση, βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Παράλληλα με την ενδελεχή εξέταση των υποσυνείδητων και συνειδητών αιτιών που ευθύνονται για την κατάσταση του ανθρώπου ή απορρέουν από αυτήν, η ενεργοποίηση του σώματος λαμβάνει μια εξίσου σημαντική θέση. Η σωματική ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί ειδικά μέσα με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση των μπλοκαρισμένων περιοχών του σώματος. Η ενέργεια ρέει ελεύθερα σε ολόκληρο τον οργανισμό και απελευθερώνει την ικανότητα να κατανοήσουμε ότι για την ζωή δεν είναι σημαντικό μόνο να καταλαβαίνουμε, αλλά και να νοιώθουμε.
Υπαρξιακή Θεραπεία
Η Υπαρξιακή Θεραπεία έχει τις ρίζες της στην φιλοσοφία του Υπαρξισμού (Sartre, Nietzche), ενώ έχει δεχθεί επιρροές και από θρησκευτικούς φιλοσόφους οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο άνθρωπος διακατέχεται από μια διαρκή ανάγκη να ορίσει τον εαυτό του. Στόχος της είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να διερευνήσει τις υπαρξιακές του αγωνίες, να διευρύνει την αντίληψή του και να αποκτήσει μια πιο διαυγή εικόνα του πως επιθυμεί να προχωρήσει στην ζωή. Έμφαση δεν δίνεται τόσο στην εξιχνίαση του παρελθόντος του ατόμου, όσο στην κατανόηση της παρούσας κατάστασής του. Διάφορα είδη θεραπείας χρησιμοποιούνται, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, προκειμένου να ενισχυθεί η συνειδητή προσπάθεια του θεραπευόμενου να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του.
Χοροθεραπεία
Χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα που επιτρέπει στον άνθρωπο να αφυπνίσει την λειτουργική ευχαρίστηση του σώματος, να ξαναβρεί την ψυχοσωματική ενότητα, να συμβολίσει τις ενορμήσεις του με ένα κινητικό λεξιλόγιο, να υπερβεί τον εαυτό του και να επιφέρει την μετουσίωση. Το σώμα μέσω του χορού, γίνεται ένα όχημα για να περάσει κανείς από την φύση στον πολιτισμό και στα εσώτερα επίπεδά του: την τέχνη, το θείο, το ιερό. Ως πρακτική έχει πολλαπλές εφαρμογές και σημαντική αποτελεσματικότητα σε πλειάδα προβλημάτων, ενώ οι συνηθέστερες μορφές με τις οποίες τη συναντούμε είναι στην παιδαγωγική και σε καθαρά ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες.
Ψυχόδραμα
Στον ψυχίατρο Jacob Levi Moreno (1889-1974) οφείλει την ύπαρξή της η θεραπευτική μέθοδος του Ψυχοδράματος. Πρόκειται για μια ομαδική εμπειρία με στόχο την αυτογνωσία, τη θεραπεία και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Ξεκίνησε στα πάρκα της Βιέννης ως παιχνίδι, για να εξελιχθεί με το χρόνο και να πάρει τη σημερινή μορφή του. Κατά τη διάρκεια του Ψυχοδράματος, ένα από τα μέλη της ομάδας επιλέγει μια αληθινή ιστορία από τη ζωή του και την δραματοποιεί. Μέσα από τα βιώματα του πρωταγωνιστή, εκφράζονται και οι μύχιες ανησυχίες/προβληματισμοί της ομάδας. Όλο και πιο βαθιά, πιο πίσω, το μοίρασμα των εμπειριών συμβάλλει στην κάθαρση, τόσο του μέλους που βρίσκεται στην «σκηνή», όσο και της ομάδας που το περιβάλλει.
Ψυχοσωματική Θεραπεία
Η ισορροπία του ανθρώπου εξαρτάται τόσο από την σωματική, όσο και από την ψυχική και πνευματική του διάσταση. Συγκοινωνούντα δοχεία, σώμα και ψυχή, συχνά εμφανίζουν ομοιότητες ή αναλογίες. Οι εσωτερικές δομές της ψυχής βρίσκουν το αντίστοιχό τους στις δομές εξωτερικών συστημάτων. Το σώμα αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές ψυχικές διεργασίες και τις εκδηλώνει αρχικά με συμπτώματα (άλγη, ζαλάδες, ναυτία, δύσπνοια κλπ.) και αργότερα με εγκατεστημένες παθήσεις. Με άλλα λόγια, «σωματοποιεί» τις διαταραχές της ψυχικής ανισορροπίας, υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να διερευνήσουμε και να καταδείξουμε σε πολλά επίπεδα, πως αλληλεπιδρούν τα εξωτερικά και τα εσωτερικά συστήματα, συμβάλλοντας στην πορεία προς την κατάκτηση της ισορροπίας μας, ολιστικά. Παράλληλα, προεκτείνεται ένας δρόμος, ο οποίος οδηγεί μέσω της κατανόησης και της αποδοχής στην επίλυση και την απεμπλοκή.
Συστημική Αναπαράσταση
Τα σεμινάρια Συστημικής Αναπαράστασης απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να λύσουν αρνητικά πρότυπα ζωής φαινομενικά αξεπέραστα, προβλήματα σε σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις και ψυχοσωματικά σύνδρομα. Οι αιτίες αυτές μπορεί να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Η εμπειρία της αναπαράστασης οδηγεί στην απεμπλοκή και απελευθέρωση από βάρη που δεν μας ανήκουν, προσφέροντας κάθαρση, αποδοχή και συμφιλίωση. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτουμε τη δική μας μοναδική θέση, νιώθουμε όλη τη δύναμη και την ενέργεια που πηγάζουν απ’ αυτήν και αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη, στο «ποτάμι της ζωής». Τα θέματα που μπορούν να δουλευτούν μέσα από τις αναπαραστάσεις συνήθως αφορούν υποθέσεις: προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, υγείας, διλημμάτων, δύσκολων αποφάσεων κ.ά.
Με τη «Συστημική Αναπαράσταση», βοηθούμαστε στο να κατανοήσουμε το αίτιο του προβλήματος στην κάθε σχέση, ώστε να αντιληφθούμε ακριβώς τι πρέπει να επεξεργαστούμε σε κάθε περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου