Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Άσκηση ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ



1. Ξύπνα με το φως του Ήλιου για να προσευχηθείς. Να προσεύχεσαι μόνος. Να προσεύχεσαι συχνά. Το Μεγάλο Πνεύμα θα ακούσει, αρκεί να μιλήσεις.

2. Να δείχνεις κατανόηση για αυτούς που έχασαν το δρόμο τους. Άγνοια, αλαζονία, θυμός, ζηλοτυπία και πλεονεξία ανθούν από μια χαμένη ψυχή. Προσευχήσου ότι θα βρουν καθοδήγηση.

3. Ψάξε για τον εαυτό σου, να είσαι ο εαυτός σου. Μην επιτρέπεις σε άλλους να δημιουργούν το μονοπάτι σου. Είναι δικός σου ο δρόμος και μόνο δικός σου. Άλλοι μπορούν να περπατήσουν μαζί σου αλλά κανείς δεν μπορεί να περπατήσει στη θέση σου.

4. Να συμπεριφέρεσαι στους καλεσμένους σου με σύνεση. Να τους σερβίρεις το καλύτερο φαγητό, δώσε τους το καλύτερο κρεβάτι και συμπεριφέρσου τους με εκτίμηση και τιμή.

5. Μην παίρνεις κάτι που δεν σου ανήκει, είτε από κάποιον άνθρωπο, μια κοινότητα, τη φύση ή μια κουλτούρα. Δεν το κέρδισες, ούτε στο χάρισαν. Δεν είναι δικό σου.

6. Να σέβεσαι όλα τα πράγματα που υπάρχουν σ’ αυτό τον πλανήτη, είτε ανθρώπους είτε φυτά.

7. Τίμα τις σκέψεις άλλων ατόμων, τις επιθυμίες τους και τα λόγια τους. Ποτέ μην διακόπτεις κάποιον ή να τον χλευάσεις ή να τον μιμηθείς με αγένεια. Αναγνώρισε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης κάθε ατόμου.

8. Ποτέ μην αναφέρεσαι σε άλλους με κακό τρόπο. Η αρνητική ενέργεια που στέλνεις στο Σύμπαν θα πολλαπλασιαστεί όταν επιστρέψει σε σένα. 

9. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και όλα τα λάθη μπορούν να συγχωρεθούν. 

10. Οι κακές σκέψεις προκαλούν ασθένεια του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Εξάσκησε τη θετικότητα.

11. Η φύση δεν είναι ΓΙΑ εμάς, είναι ΚΟΜΜΑΤΙ μας. Είναι μέρος της παγκόσμιας οικογένειας σου.

12. Τα παιδιά είναι οι σπόροι του μέλλοντος σου. Σπείρε αγάπη στις καρδιές τους και πότισέ τις με σοφία και μαθήματα της ζωής. Όταν μεγαλώσουν, δώσε τους χώρο να αναπτυχθούν.

13. Μην πληγώνεις τις καρδιές άλλων. Το δηλητήριο του πόνου σου θα επιστρέψει σε σένα.

14. Να είσαι ειλικρινής πάντα. Η ειλικρίνεια είναι το μέτρο της θέλησης κάποιου μέσα στο Σύμπαν.

15. Κράτα τον εαυτό σου ισορροπημένο. Ο Νοητικός εαυτός σου, ο Πνευματικός εαυτός σου, ο Αισθηματικός εαυτός σου και ο Σωματικός εαυτός σου πρέπει να είναι δυνατοί, αγνοί και υγιείς. Γύμνασε το σώμα για να δυναμώσεις το μυαλό. Πλούτισε σε πνεύμα για να γιατρέψεις αισθηματικές στενοχώριες.

16. Να παίρνεις συνειδητές αποφάσεις για το ποιός θα είσαι και το πώς θα αντιδράς. Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου.

17. Να σέβεσαι τις προσωπικές στιγμές και τον προσωπικό χώρο των άλλων. Μην αγγίζεις προσωπική ιδιοκτησία άλλων – ειδικά ιερά και θρησκευτικά αντικείμενα. Αυτό απαγορεύεται.

18. Να είσαι αληθινός πρώτα με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βοηθήσεις άλλους αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου πρώτα.

19. Να σέβεσαι τις θρησκευτικές απόψεις των άλλων. Μην προσπαθείς να επιβάλεις τις δικές σου απόψεις σ’ αυτούς.

20. Μοιράσου την καλοτυχία σου με άλλους.

    Αυτές οι 20, είναι μερικές από τις Αρχές, που από αρχαιοτάτων χρόνων διδάσκονταν στους νέους της εκάστοτε εποχής, από τους εκάστοτε φιλοσόφους.  Έχουν παραφθαρεί και προσαρμοστεί στην εποχή ως προς το λεκτικό, αλλά το νόημα έχει διατηρηθεί ίδιο.
    «Ούτε τρίχα δεν θα πειραχτεί στον δίκαιο άνθρωπο», αναφέρεται στις διάφορες Ιερές Γραφές. Την ζωή του δίκαιου ανθρώπου ως γνωστόν την διέπει μια αρμονία, εφόσον σαν αρμονία δεχόμαστε την κατάσταση όπου αυτά που σκεφτόμαστε, με αυτά που θέλουμε και αυτά που πράττουμε, βρίσκονται σε συμφωνία.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε επίγνωση εκτός του Σωματικού και των υπόλοιπων εαυτών μας, μηδέ του Ανώτερου εξαιρουμένου. «Ο Νοητικός εαυτός σου, ο Πνευματικός εαυτός σου, ο Αισθηματικός…»(15) σου λέει ο άλλος. Ο αρχαίος! Αν στο λέει αυτό ο αρχαίος, εσύ ο νεότερος δεν θάπρεπε να το έχεις εξελίξει ένα ακόμα βήμα τουλάχιστον; Κι αν όχι να το έχεις εξελίξει, δεν θα ήταν ενδιαφέρον να δουλεύεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
    Όταν ο καθένας μπορεί να έχει συναίσθηση ότι δεν είναι ΜΟΝΟ το όνομά του, το επάγγελμά του, το πόσα έχει μέσα στο πορτοφόλι του, τα ρούχα που φοράει, το χρώμα των μαλλιών του ή η φυλή του, η θέση που έχει μέσα στην κοινωνία από θέση ή από συγκυρία, δεν είναι μόνο το φύλο του ή η οικογενειακή του κατάσταση… τότε ίσως να παρατηρήσουμε και κάποια διαφορά. Είμαστε όλα αυτά και άλλα τόσα ακόμα. Αν δεν καταφέρνουμε να συνυπάρχουν αρμονικά όλα αυτά τα κομμάτια μας, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.  
    Ο καθένας από μας αποτελεί ένα ξεχωριστό σύστημα το οποίο όμως με την σειρά του αποτελείται από άλλα ξεχωριστά συστήματα. (Το σώμα μας αποτελείται από νευρικό, οστικό, μυϊκό κλπά… συστήματα). Και το σύστημά μας καλείται να συντονίζει αυτά τα συστήματα, ενώ παράλληλα να αλληλεπιδρά στα συστήματα με τα οποία συναναστρέφεται.
    Και απ΄την άλλη σου λένε οι φωτισμένοι, ότι οι καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι, αντικατοπτρίζουν εσωτερικές μας πτυχές. Αυτό κι αν είναι σημαντικό! Άσε που κολλάει μια χαρά και με τα άλλα. Αντιλαμβανόμενοι την κάθε εξωτερική κατάσταση σαν ένα από τα εσωτερικά μας συστήματα, ενδεχομένως να αντιληφθούμε και την πηγή κάποιας ψυχοσωματικής μας δυσλειτουργίας(;)

    Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε σαν άσκηση την τήρηση της κάθε μιας από αυτές τις αρχές ανά ημέρα; 
Την μια μέρα ασκούμαι στο να τηρήσω την 1, την άλλη μέρα την 2 κλπ… και αν δω ότι κάτι διαφορετικό γίνεται, μπορεί μετά να εφαρμόζω δυο από αυτές τις αρχές μέσα στην μέρα, ίσως τρεις μαζί αργότερα κλπ…  Εξάλλου την εξέλιξη της άσκησης θα την δείξει η πορεία. Αν αντιλαμβάνομαι την καθημερινότητά μου να διευκολύνεται με αυτή τη στάση ζωής, συνεχίζω να την εφαρμόζω. Αν δω ότι τα βρίσκω όλο και πιο μπαστούνια, στρέφομαι κάπου αλλού. 
Είναι σημαντικό  να μην ξεχνάμε πως όταν ξεκινάει μια εργασία, εμφανίζονται μπροστά μας διάφορα αίτια να μας αποσυντονίσουν ή να μας αποθαρρύνουν να την ολοκληρώσουμε. Γι αυτό καλό είναι όταν ξεκινάμε μια εργασία, να θέτουμε όρια και κανόνες πειθαρχίας στον εαυτό μας, ως δέσμευση για την ολοκλήρωσή της. Καλό είναι επίσης να προσπαθούμε τα όρια να μην είναι ούτε πολύ "σφιχτά", ούτε πολύ "χαλαρά", γιατί και στην μια και στην άλλη περίπτωση συμβάλλουν στο να αφήσουμε την εργασία στη μέση. 
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι τα οφέλη από μια άσκηση, αρχίζουμε να τα λαμβάνουμε όταν καταφέρουμε να περάσουμε την μισή...

Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια: