Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Από το πρωί βρισκόταν στο χώρο που πραγματοποιούταν η εκδήλωση για τους άπορους της περιοχής. Πρόσφερε με κέφι και πολλή αγάπη, τον καλύτερό της εαυτό γι αυτόν τον ανθρωπιστικό σκοπό. Τρείς μέρες ετοιμάζανε πακέτα, μαζί με μια ομάδα άλλων ατόμων. Διακοσμούσαν την αίθουσα και την αυλή, αφού πρώτα είχαν στήσει τραπέζια, καρέκλες κλπ… με εορταστικό τρόπο. Μην μπορώντας να συμμετέχει οικονομικά, ανέλαβε προσωπική εργασία στην διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης. Ρούχα, παιχνίδια και τρόφιμα είχαν μαζευτεί από τους κατοίκους της περιοχής και στα πλαίσια μιας εκδήλωσης με μουσική και τραγούδια, θα διανέμονταν σε όποιον τα είχε ανάγκη. Όχι ότι η ίδια είχε καλύψει τις προσωπικές της ανάγκες…  
Κάνανε ωραία παρέα με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας και όλοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με μεγάλη χαρά. Προσέφερε την εθελοντική της εργασία όπου χρειαζόταν, παρείχε ανταλλακτικές υπηρεσίες με ευχαρίστηση κι έτσι μπορούσε να βοηθηθεί μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, στις δύσκολες αυτές εποχές που διάνυαν. 
- Όταν αυτό που προσφέρεις το προσφέρεις με χαρά κι ευγνωμοσύνη, το αποτέλεσμα είναι απείρως καλύτερο. Μόνο και μόνο η ειλικρινής και αγαθή πρόθεση που υπάρχει μέσα στην προσφορά, ωφελεί τον αποδέκτη της, έλεγε στους υπόλοιπους.
Ο καθένας στην ομάδα συνείσφερε τις γνώσεις και τις ικανότητές του, σε ανταλλαγή  γνώσεων  και ικανοτήτων κάποιου άλλου. Έτσι, αν λόγου χάρη κάποιος ήταν καθηγητής αγγλικών και ήθελε την υπηρεσία ενός υδραυλικού, αντάλλασσε μια ώρα μαθήματος με μια ώρα υπηρεσίας του τεχνίτη, αν κι αυτός ήθελε μαθήματα αγγλικών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρυνόταν κανείς οικονομικά, μια και κανείς δεν είχε χρήματα και όλοι μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, με τον καλύτερο τρόπο.

Ήταν πολλά τα χρόνια που η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνειά της είχαν δεχτεί δυνατά χτυπήματα, δεδομένου του ότι πάνω από δέκα χρόνια ζητιάνευε να εισπράξει τα δεδουλευμένα της. Το να μην είναι σε θέση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, να αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να την κυνηγάνε οι πιστωτές της, λειτουργούσαν επιπροσθέτως, απόλυτα ευνουχιστικά και για τις δυό.  Ο εξευτελισμός και η ντροπή την είχαν βιάσει πολλές φορές.
Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνειά της, ήταν όρθιες και παλεύανε στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα αστυνομικά τμήματα, στα κελιά και στα περιπολικά, με χειροπέδες ή χωρίς, όταν διακυβεύονταν δικαιώματά της και τα υπερασπιζόταν. Αυτές οι δύο κυρίες, έχουν σουρθεί στις λάσπες, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα από οικείους και ξένους, έχουν αντέξει πλείστες όσες κακουχίες από τις οποίες βγήκαν θριαμβεύτριες. Έτσι, διατηρούν άκαμπτες τις προθέσεις και τις βεβαιότητές τους, ότι θα επανακάμψουν και θα επανέλθουν λαμπρότερες και επιβλητικότερες.
Αν δεν εισπράξει  όμως, τα χρήματα που της οφείλονται, αδυνατεί να πληρώσει τα ποσά που οφείλει. Πώς να πληρώσει τα ποσά που χρωστάει, αν δεν εισπράξει κάποια χρήματα από κάπου;

Αυτά τα ερωτηματικά τα άφηνε εντελώς πίσω της, όταν ερχόταν σε επαφή με τους συνανθρώπους της που υπέφεραν. Μπορεί να υπέφερε κι αυτή, αλλά τουλάχιστον είχε ένα πιάτο φαί να φάει και ένα σπίτι να μπορεί να χουζουρέψει και να ζεσταθεί. Πολλοί από τους ανθρώπους όμως για τους οποίους γινόταν αυτή η εκδήλωση, δεν είχαν ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είχε ανθρώπους που την αγαπούσαν και με τη συναναστροφή μαζί τους έδιωχνε μακριά τις πληγές και την κακοποίηση που είχε υποστεί.  Αισθανόταν την ευγνωμοσύνη να την πλημυρίζει που κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες, μπορούσε να γελάει, να αισιοδοξεί και κυρίως, να μεταδίδει αυτήν την αισιοδοξία στους γύρω της.  Ως όφειλε λοιπόν, ήταν χαμογελαστή και εγκάρδια στην επαφή της μαζί τους, κάνοντάς τους να ξεχνούν έστω για λίγες στιγμές την δύσκολη κατάστασή τους, σκάζοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ένα χαμόγελο. 
- Καλές Γιορτές…. Καλά Χριστούγεννα…  ευχόταν δεξιά και αριστερά, με το μαλλί να ανεμίζει.
Τουτ τουτ… ακούστηκε ο ήχος από το κινητό της, που σηματοδοτούσε ότι έλαβε ένα μήνυμα.
Δεν μπορούσε να διακόψει τώρα την διαδικασία, για να διαβάζει μηνύματα στο κινητό! Το μήνυμα εκεί θα ήταν, δεν θάφευγε! Συνέχισε το έργο της με ευχαρίστηση, ξεχνώντας το κρύο και το ότι μάλλον δεν είχε ρίξει τίποτα στο στομάχι της όλη τη μέρα.
Παραμονή γιορτών και το κρύο είχε πέσει στην πόλη για τα καλά. Είχε πέσει βραδάκι πλέον κι εκείνη ακόμα σκόρπιζε χαμόγελα και ευχές τριγύρω, μοιράζοντας τα πακέτα έξω στην αυλή. Συνεπαρμένη από τον ενθουσιασμό της (βλέποντας τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων που παραλάμβαναν τα δέματα),  αψηφούσε και το κρύο και το χιονόνερο, που εδώ και λίγη ώρα έπεφτε.
-Καλές γιορτές νάχουμε, με Υγεία και Χαρά.
-Καλά Χριστούγεννα με Ευτυχία και Αγάπη.
- Πάντα υγεία και χαρά νάχεις κοπέλα μου, πρόσθεσε μια γιαγιούλα.
Σε λίγο την πλησίασε μια άγνωστη κυρία και της πρόσφερε ένα ποτήρι ζεστό κρασί με πιπέρι και κανέλα, κι ένα κομμάτι πίτα.
- Σταμάτα να πιείς ένα κρασί και να φας κάτι κοπέλα μου, της είπε γλυκά.
Την ευχαρίστησε και άρχισε να καταβροχθίζει την πίτα, που κατέβαινε σαν βάλσαμο στο στομάχι της και ζέστανε το παγωμένο της κορμί με μεγάλες γουλιές από το αχνιστό κρασί. Κατευθυνόμενη προς την αίθουσα, σταματούσε κάθε τόσο για να μοιράζει ευχές ολόγυρα.
- Καλά Χριστούγεννα σε όλους… Επίσης και σε σας… Χρόνια σας πολλά…
Ξαφνικά,  το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι της και αισθάνθηκε τα μηνίγγια της να χτυπούν μανιασμένα. Ενώ τύμπανα πολέμου χτυπούσαν μέσα στο κρανίο της, το φως ολόγυρα έσβηνε και αυτή  χάνοντας την ισορροπία της, έπεσε φαρδιά πλατιά στο πάτωμα.
Καθώς σωριαζότανε στο πάτωμα, την πήρε είδηση μια κυρία που φώναξε:
- Το κορίτσι… το κορίτσι… Τρέξτε!!!
Έπεσαν απάνω της κατευθείαν τρεις άνθρωποι να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Ο ένας να πιάσει το χέρι της, άλλος να της σηκώσει απαλά το κεφάλι, ένας τρίτος να φέρει λίγο νερό…  Της έβρεξαν το πρόσωπο και της έριξαν μερικές σταγόνες στο στόμα.
- Τι συνέβηκε στο παιδί; Είναι καλά το κορίτσι; Διάφορες φωνές αγωνίας άρχισαν να δημιουργούν μια βαβούρα. Τώρα πια, σχεδόν όλος ο κόσμος είχε μαζευτεί γύρω της.
Δίπλα της είχε πέσει το κινητό της, το οποίο με τρόπο ένας κύριος έπιασε στα χέρια του.
- Να και το κινητό της εδώ, φώναξε στους άλλους.
Κοιτάζοντας την συσκευή, είδε ότι ήταν ακόμα αναμμένο ένα εισερχόμενο μήνυμα. Χωρίς να τον απασχολεί εκείνη τη στιγμή αν γίνεται αδιάκριτος, πάτησε το κουμπί και το διάβασε:
«ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙΣ. ΤΟ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΩ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΟΥ».
Πάτησε αυτόματα την διαγραφή του, χωρίς να καταλάβει καν γιατί το έκανε!
- Τι γράφει το μήνυμα που διαβάζεις; τον ρώτησε η μία κυρία, καθώς το κορίτσι συνερχόταν.
- ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, αποκρίθηκε αυτός σαστισμένος!



Δεν υπάρχουν σχόλια: