Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ

OSHO - Πάθος για το αδύνατο!
«Νιώθω ότι έχω μια κληρονομιά τεμπελιάς και φυγής. Είτε δεν αισθάνομαι ενέργεια, ή αν την αισθανθώ, μου είναι δύσκολο να ξεφύγω από αυτήν την κληρονομιά. Αισθάνομαι έναν έλεγχο».


Θεωρώ ότι η κληρονομιά αυτή, είναι κάπου και έχει γίνει μέρος του βιο-υπολογιστή σας. Το μυαλό λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής και εμείς τροφοδοτούμε τις διαθέσεις του. Η τροφοδότηση που δίνουμε, πηγαίνει στις ήδη συσσωρευμένες καταστάσεις του και  αργά αλλά σταθερά, τις κάνει βαθιά ριζωμένες. Οι προσωπικότητες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Την μία οι ψυχολόγοι την ονομάζουν T-προσωπικότητα, (toxic =τοξική) και την άλλη Ν-προσωπικότητα, (nourishing = τρεφόμενη).

Ένα παράδειγμα τοξικής προσωπικότητας είναι το να βλέπουμε πάντα τα πράγματα με έναν αρνητικό τρόπο. Ολόκληρη η κοσμοθεωρία των τοξικών προσωπικοτήτων είναι καταθλιπτική, θλιβερή. Η τοξική προσωπικότητα κρύβεται σε όμορφα πρόσωπα. Ένας τελειομανής είναι μια τοξική προσωπικότητα! Δεν μπορεί κάποιος  να πει ότι κάτι είναι λάθος να είσαι τελειομανής, αλλά η όλη ιδέα του να είσαι τελειομανής οδηγεί στο να βρίσκονται λάθη, ελλείψεις, κενά. Είναι ένα τέχνασμα. Δεν μπορείτε να βρείτε κανένα σφάλμα στον άνθρωπο που αναζητά την τελειότητα, αλλά στο γεγονός ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του. Γι αυτόν η τελειότητα είναι ένας μηχανισμός. Θέλει να εστιάζει στα κενά, στα λάθη, στο κάτι που λείπει, και αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος - για να διατηρεί έναν σκοπό τελειότητας, ώστε να μπορεί να κάνει συγκρίσεις με το ιδανικό και πάντα να καταδικάζει.

Tοξική προσωπικότητα σκέφτεται πάντα αυτό που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και ποτέ δεν εξετάζει αυτό που ΕΙΝΑΙ, έτσι ώστε η δυσαρέσκεια γίνεται φυσική κατάσταση.  Μια τοξική προσωπικότητα δηλητηριάζει την ύπαρξή της και όχι μόνον - στάζει δηλητήριο.

Μπορεί να είναι μια κληρονομιά. Εάν έχετε ζήσει με ανθρώπους κατά την παιδική ηλικία σας, οι οποίοι είχαν μια αρνητική στάση απέναντι στη ζωή .... Η τοξικότητά τους μπορεί να κρύβεται σε ενθουσιώδεις όρους, να εκφράζεται με όμορφη γλώσσα, αναφερόμενη σε ιδανικά, ουρανό, Θεό, θρησκεία ή ψυχή. Μπορεί να χρησιμοποιούν όμορφα λόγια, αλλά στην ουσία προσπαθούν να μιλάνε για τον «άλλο» κόσμο, απλά και μόνο για να καταδικάσουν αυτόν. Δεν τους ενδιαφέρει ο «άλλο» κόσμος. Δεν υποστηρίζουν τους αγίους, αλλά μιλάνε για τους αγίους μόνο για να αποδείξουν ότι οι άλλοι είναι αμαρτωλοί.

Είναι μια πολύ νοσηρή συμπεριφορά. Θα πουν: «Γίνε σαν τον Ιησού" όχι γιατί τον πιστεύουν ή τον θαυμάζουν. Αν ο Ιησούς ήταν εκεί θα ήταν τα τελευταίο πρόσωπο που θα πήγαιναν να συναντήσουν. Μόνο για να σας καταδικάσουν αναφέρουν το παράδειγμα. Αυτός είναι μηχανισμός τους. Δεν μπορείς να γίνεις ο Ιησούς, οπότε γίνεσαι θύμα. Καταδικάζουν πάντα. Δημιουργούν αξίες, ηθική, πουριτανική συμπεριφορά. Αυτοί είναι οι ηθικολόγοι. Είναι οι μεγάλοι δηλητηριαστές του κόσμου.

Και είναι παντού! Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να γίνουν εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί, καθηγητές, πρυτάνεις, άγιοι, επίσκοποι, παπάδες. Τείνουν να γίνουν αυτά τα πράγματα, επειδή τότε μπορούν να  καταδικάζουν. Είναι ακόμη έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα αν τους επιτραπεί, μόνο για τη χαρά της καταδίκης των άλλων. Βρίσκονται παντού, κρύβονται με πολλούς τρόπους και κάνουν πάντα τα πράγματα για το καλό σας, για ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ καλό, έτσι ώστε να είστε ανυπεράσπιστοι απέναντι τους. Η κληρονομιά τους είναι πραγματικά  μεγάλη. Έχουν κυριαρχήσει σε όλη την ιστορία.

Οι άνθρωποι αυτοί αμέσως γίνονται κυρίαρχοι. Η ιδεολογία τους τους βοηθά να κυριαρχήσουν επειδή μπορεί να είναι καταδικαστές. Μιλούν με ορθολογικό τρόπο. Ο ορθολογισμός είναι επίσης μέρος της προσωπικότητας Τ. Είναι πολύ διαλεκτικοί  και είναι  δύσκολο να τους νικήσουμε στην επιχειρηματολογία. Ποτέ δεν είναι βάσιμα λογικά τα επιχειρήματά τους, αλλά είναι πάντα λογικοφανή.

Είναι σημαντικό  να γνωρίζουμε τη διάκριση μεταξύ λογικού και λογικοφανούς ανθρώπου. Ένας λογικός άνθρωπος δεν είναι ποτέ μόνο λογικοφανής, γιατί ο   λογικός άνθρωπος γνωρίζει από την εμπειρία ότι η ζωή έχει και τα δύο – λογική και παραλογισμό, λογική και συναίσθημα, μυαλό και καρδιά.

Ένας λογικός άνθρωπος είναι λογικός. Ένας λογικοφανής δεν είναι ποτέ λογικός. Επιβάλλει τη λογική στη ζωή - και ναι μεν η λογική μπορεί να είναι τέλεια, η ζωή όμως δεν μπορεί ποτέ να είναι. Ψάχνει πάντα για το ιδανικό και προσπαθεί να αναγκάσει τη ζωή να ακολουθήσει το ιδανικό. Δεν κοιτάζει ποτέ τη ζωή και την πραγματικότητά της.  Τα ιδανικά του είναι κατά της ζωής.

Η δεύτερη προσωπικότητα, η προσωπικότητα Ν, (η τρεφόμενη προσωπικότητα), είναι τελείως διαφορετική.  Δεν έχει ιδανικά, πραγματικά. Κοιτάζει τη ζωή και η πραγματικότητα που βιώνει αποφασίζει τα ιδανικά του. Είναι πολύ λογικό. Δεν είναι ποτέ τελειομανιακός.  Είναι ολιστικός, αλλά ποτέ δεν είναι τελειομανής. Κοιτάζει πάντα στην καλή πλευρά των πραγμάτων. Τα άτομα της προσωπικότητας N είναι πάντα αισιόδοξα, λαμπερά, τολμηρά, εμπιστεύονται και  δεν είναι καταδικαστικοί.  Αυτοί είναι οι άνθρωποι που γίνονται ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί.

Εάν ένα N-type άτομο γίνει άγιος, τότε είναι πραγματικός άγιος. Εάν ένα πρόσωπο T-τύπου γίνει άγιος, υπάρχει μια ψεύτικη αγιοσύνη, ένας ψευδο-άγιος. Εάν ένα N-type άτομο γίνει πατέρας, τότε είναι πραγματικός πατέρας. Εάν ένα άτομο τύπου N γίνεται μητέρα, υπάρχει πραγματική μητρότητα. Ένα  άτομο τύπου T είναι ένας ψευδο-πατέρας και μια ψευδο-μητέρα. Είναι απλώς ένα τέχνασμα για να εκμεταλλευτεί το παιδί, να το βασανίσει, να κυριαρχήσει, να το κατέχει και να το συντρίψει, αισθανόμενο ισχύ με τη συντριβή του παιδιού. 

Τα άτομα T-τύπου υπάρχουν στην πλειοψηφία, οπότε ίσως να έχει δίκιο ότι φέρνετε όλοι μια κληρονομιά. Αλλά μόλις λάβετε γνώση, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μπορείτε να ταξιδέψετε από το Τ έως το Ν πολύ εύκολα.

Μερικά πράγματα να θυμάστε. Αν αισθάνεστε τεμπέλης, μην το αποκαλείτε τεμπελιά. Ακούστε τη φύση σας, ίσως αυτό είναι που σας ταιριάζει. Αυτό ονομάζω λογικό άνθρωπο. Τι μπορείτε να κάνετε; Αν τεμπελιά έρχεται σε σας, τότε αυτό είναι που έχετε να κάνετε. Ποιος είσαι εσύ που θα αποφασίσεις εναντίον της; Και πώς μπορείς να κερδίσεις εναντίον της; Ακόμη και στον αγώνα σας εναντίον της θα είστε οκνηροί. Ποιος θα κερδίσει; Θα νικηθείτε αδιάκοπα και έπειτα θα νιώσετε άσκοπα άθλια.

Να είστε ρεαλιστές. Ακούστε την ύπαρξή σας. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ δραστήριοι, ορμητικοί. Δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό. Αν αισθάνονται καλά έτσι, είναι καλό για αυτούς.

Μη δημιουργείτε ιδανικά, ότι πρέπει να κάνετε αυτό. Μην έχετε «πρέπει». Τα «πρέπει» δημιουργούν ένα είδος νεύρωσης. Στη συνέχεια κάποιος παθαίνει ψύχωση. Τα «πρέπει» είναι πάντα εκεί, στέκονται καταδικάζοντας σας και δεν μπορείτε να απολαύσετε τίποτα. Απολαύστε το!  Σκοτώστε τα «πρέπει» εντελώς και βρεθείτε ΣΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, οτιδήποτε δεν μπορείτε να κάνετε, αποδεχτείτε το!  Έτσι είστε και είστε εδώ για να είστε ο εαυτός σας, κανείς άλλος. Έτσι θα δείτε ότι η T προσωπικότητά σας μετατρέπεται σε Ν. Θα γίνει τρεφόμενη και θα απολαμβάνετε περισσότερο, θα αγαπάτε περισσότερο και θα γίνετε  πιο στοχαστικοί.

Στην πραγματικότητα, για ένα χαλαρό πρόσωπο το να γίνει διαλογιζόμενο είναι πιο εύκολο από ότι για ένα δραστήριο άτομο. Γι 'αυτό όλη η Ανατολή έγινε τεμπέλικη – διαλογιζόταν πάρα πολύ. Ο διαλογισμός είναι ένα είδος παθητικότητας. Ένα ενεργό άτομο αισθάνεται πολύ ανήσυχο. Το να παραμείνει σιωπηλό είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Το να μην κάνει τίποτα, είναι το πιο δύσκολο πράγμα για ένα δραστήριο άτομο.

Απλά απολαύστε και κινηθείτε όπως ταιριάζει στην ύπαρξή σας. Όχι «πρέπει», όχι ιδανικές καταστάσεις, διαφορετικά αυτά θα σας δηλητηριάσουν. Κοιτάξτε τη ζωή με βαθιά ελπίδα. Είναι πραγματικά όμορφα. Κοιτάξτε απλά αυτό και μην περιμένετε για την τελειότητα. Μην σκέφτεστε με όρους για τα πράγματα που σας ευχαριστούν μόνο όταν είναι τέλεια. Τότε ποτέ δεν θα απολαύσετε.

Εάν ένα T-τύπου πρόσωπο συναντήσει τον Θεό, θα βρει αμέσως κάποια λάθη στο πρόσωπό του. Γι 'αυτό ο Θεός κρύβεται ... από τους T-τύπου ανθρώπους. Ο ίδιος αποκαλύπτεται στους N-τύπους, ποτέ στους T-τύπους. Αποκαλύπτεται μόνο σε όσους μπορούν να λάβουν τροφή από αυτόν - όχι μόνο αυτό, αλλά σε εκείνους που μπορούν να τον θρέψουν.


Έτσι απλά  ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ, ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ και τα προβλήματα θα εξαφανιστούν.

Osho, το πάθος για το Αδύνατο
μετάφραση Η.Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: